dinsdag 18 januari 2011

Suday cooking ! KIP IN ZOUTKORST | SALTCRUST CHICKEN

hoofdgerecht, bereiden 10 min + oventijd 70 min + wachten 10min, 4 personen


Ingrediënten
1 hele kip van ca. 1200gr
Peper en zout uit de molen
1citroen
4 takjes verse rozemarijn
8 teentjes knoflook
3 eetl. Groene olijfolie
3 kg zeezout en 3 dl water
2 eetl. Gedroogde rozemarijn

Benodigdheden
Oven op 200oC (Heteluchtoven 175oC)
Bakplaat of grote ovale ovenschaal voor de kip met zout
Ev. Bakpapier, keukentouw, kwastje, knoflookpers, snijplank

Bereiding
Bestrooi de kip aan binnen- en buitenkant royaal met peper.
Gebruik een beetje zout aan de binnenkant.
Zet de oven aan en neem de bakplaat eruit.
Halveer de gewassen citroen en steek de rozemarijn erin.
Leg de citroen met 4 knoflookteentjes in de buik van de kip.
Bind eventueel de kippenpoten los aan elkaar met het touw.
Meng het zeezout met het water en de overige rozemarijn.
Voeg de overige knoflook in geperste vorm toe.
Maak hiervan een bed in de schaal of op de plaat met papier.
Bestrijk de kip van de buitenkant met olie.
Leg de kip op het zoutbed en bedek met het overige zout.
Plaats dit ca. 70 minuten midden in de oven.
Neem de kip daarna uit de oven en laat nog 10 minuten staan.
Breek de zoutkorst aan tafel voorzichtig met een lepel open.
Lekker met risotto en mediterrane groente.


Kiptip
Zorg ervoor dat de kip bijeenblijft, gebruik evt. keukentouw om de poten bij elkaar te binden.

Allergie informatie
Glutenvrij, Lactosevrij, Melkvrij, Notenvrij, Schaaldiervrij , Sojavrij

ENGLISH

main course, preperation 20 min + oven time 70 min + wait 10 min, 4 persons  

Ingredients
1 whole chicken weighing approx. 1200gr
Pepper and salt from a mill
1 lemon
4 sprigs fresh rosemary
8 cloves garlic
3 tbsp. Green olive oil
3 kg corse sea salt en 3 cups of water
2 tbsp. drid rosemary

Materials
Oven at 200oC (Convection oven 175oC)
Griddle or large oval oven dish for the chicken with coarse salt
Ev. Greaseproof paper, kitchen string, kitchen brush, garlic press, cutting board

Preperation
Sprinkle pepper generously over the inside and outside of the chicken.
Use a little salt on the inside.
Put the oven on and remove the griddle.
Half the washed lemon and stick the rosemary sprigs into it.
Put the lemon together with 4 cloves of garlic into the chickens belly.
Tie the chicken legs together with kitchen string.
Mix the coarse salt together with the water and the remaining rosemary.
Add the rest of the garlic in pressed form.
Make a bed in the oven dish or in the griddle using greaseproof paper, using the salt mixture.
Brush the outside of the chicken with oil.
Lay the chicken on the saltbed en cover with the remaining salt.
Place in the middle of the over for approx. 70 minutes.
When ready, remove the chicken from the over en leave it for 10 minutes.
Break the salt crust open at the table carefully with a spoon.
Serve with risotte and Mediterranean vegetables.

Chicken tip!
Ensure the chicken stays  together, use kitchen string to tie the legs together.

Allergy information
Gluten free, Lactose free, Dairy free, Nut free, Shellfish free , Soy free


Bron: www.kiprecepten.nl | fotos: Natascha  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten