maandag 17 september 2012

29 procent meer overlevingskans bij borstkanker

Chinese studie toont aan dat soja overlevingskansen vergroot

Zoals ieder jaar staat de maand oktober in het teken van borstkanker. Aandacht voor de borstkankerpatiënt die de juiste behandeling en begeleiding verdient. Onderstaand wetenschappelijk onderzoek leert ons dat de kans op borstkanker afneemt met 29% bij dagelijks gebruik van 2 glazen sojadrink. Dit blijkt uit een studie bij 616 Chinese borstkankerpatiënten.

De Chinese dokter Zhang en zijn collega’s onderzochten de relatie tussen het gebruik van soja en de prognose van borstkanker. In de studie werden 616 Chinese vrouwen met borstkanker gedurende een periode van gemiddeld 52 maanden (ruim 4 jaar) opgevolgd.
Uit de resultaten blijkt dat bij een inname vanaf  13 g soja-eiwit per dag de overlevingskans tot 29% hoger ligt dan bij vrouwen die zelden soja gebruiken. Een hoeveelheid van 13 g soja-eiwitten stemt overeen met de inname van 2 glazen (400 ml) sojadrink.
De American Cancer Society publiceerde net een rapport met voedingsaanbevelingen voor mensen met kanker. Op basis van drie grote studies van de afgelopen jaren, waarvan twee werden uitgevoerd bij Amerikaanse vrouwen, concludeert men dat vrouwen met borstkanker gerust soja kunnen gebruiken. Soja zou de kansen op overleving en de kans op herstel gunstig beïnvloeden. Er zijn daarnaast aanwijzingen dat soja versterkend zou werken met het geneesmiddel Tamoxifen.
Het uitgebreide assortiment sojaproducten maakt het mogelijk op een gevarieerde manier soja op het menu te zetten. Sojaproducten zijn lekker en gemakkelijk te gebruiken in tal van gerechten zoals soepen, sausen, quiches en smoothies. Bij het ontbijt kan men kiezen voor ontbijtgranen met sojadrink of een plantaardige variatie op yoghurt, als tussendoortje voor een sojadessert of een sojadrink. Bij een warme maaltijd passen vleesvervangers op basis van soja.
 Bronnen:
  • Rock CL, Doyle C, mark-Wahnefried W et al. Nutrition and physical activity guidelines for cancer
           survivors. CA Cancer J Clin 2012. doi: 10.3322/caac.21142 (Epub ahead of print).
  • Zhang YF, Kang HB, Li BL, Zhang RM. Positive effects of soy isoflavone food on survival of breast cancer patients in china. Asian Pac J Cancer Prev 2012;13:479-82.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten