maandag 22 november 2010

KRUIDEN...... heerlijk en eerlijk!

Toen ik er drie jaar geleden achter kwam dat ik een glutenallergie had moest ik opnieuw leren koken. Als een hobby kok zeker een uitdaging, vooral als het ging om het kruiden in de maaltijden die ik maakte. Uiteindelijk ben ik hier ontzettend blij mee, want ik heb geleerd hoe ik met natuurlijke verse kruiden om moet gaan. In ZonderMeerMagazine gaan wij een rubriek Kruiden plaatsen waar wij elke keer over het gebruik van kruiden gaan vertellen. Enne… niet perse alleen voor in je eten…

Het is heerlijk om met kruiden te koken, mijn favoriete kruid is zeker KNOFLOOK, dus hier gaan wij mee beginnen!

KNOFLOOK


Een must om in huis te hebben en te gebruiken. Er zit meer in Knoflook dan je denkt! Het is een sterk voedingsmiddel dat in het oude Egypte werd gegeven aan de slaven die de pyramiden bouwden om ze van kracht en uithoudingsvermogen te voorzien. Op papyrus uit 1500 v.Chr. worden 22 verschillende remedies tegen ziekten, waarvoor knoflook gebruikt werd, puntsgewijs uiteengezet.

Waar kan knoflook tegen gebruikt worden:
-          als krachtig homeopathisch middel ter bestrijding van virussen, bacteriën en schimmels;
-          tegen verkoudheid;
-          om je libido te verhogen (knoflook zorgt voor het aanmaken van stikstofoxide (NO) in het bloed, de stof die met name verantwoordelijke is voor het erectiemechanisme)
-          helpt cholesterol en bloeddruk verlagend
-          beschermt bloedvaten, bloedverdunnend, goed voor de spijsvertering en is tevens wormafdrijvend

Knoflook in je eten:
Het gebruik in de keuken lijkt mij wel bekend, enkele toepassingen zijn:
-          Lookpuree of pasta maken voor sauzen.
-          Teentjes opleggen in olijfolie. (Zowel olie als teentjes kunnen dan apart gebruikt worden. Let Op! gekoeld in de ijskast bewaren en liefst niet te lang.)
-          Als gedroogd kruid.
-          Verwerkt in boter als knoflookboter.
-          Scampi's in knoflooksaus, knoflookbrood en in lamschotels.

Remedie tegen hoesten!
Ingrediënten
1 bol knoflook
2 liter water

Bereiden
Snij een knoflookbol in vieren en voeg toe aan twee 2 liter water.
Kook op laag vuur voor ten minste een uur.
Zeef in een grote beker en drink langzaam.

Geloof het of niet, deze warme knoflookthee heeft een zeer aangename smaak!                       

Allergie informatie
Glutenvrij, Lactosevrij, Melkvrij, Notenvrij, Schaaldiervrij, Kippeneivrij

TIP!
Wanneer je knoflook eet krijg je welles een vervelende knoflookadem die vervelend is voor anderen (die meestal geen knoflook hebben gegeten), Dit kan grotendeels worden opgelost door verse peterselie te eten.

Bron: Eet jezelf mooi,slank & gelukkig, Amber Albarda / Grow your own drugs, James Wong

1 opmerking: