donderdag 2 december 2010

Speculaas & pepernoten!

Iets lekkers voor de hele familie

Ingrediënten
120 gr. boekweitmeel
120 gr. rijstemeel
100 gr. basterdsuiker
12 gr. glutenvrij bakpoeder
1 stuk eierdooier
1 tl. citroenrasp
100 gr. Boter (geen probleem met melk? gebruik 100% roomboter voor de smeuïgheid, anders margarine)
0.5 zakje vanillesuiker
1 snufje zout
4 el. speculaaskruiden (als je iet minder sterke speculaassmaak wil, dan neem je de helft) en voor pepernoten zie onderaan!
50 gr. Amandel

Bereidingswijze
1. Meng alle ingrediënten in een kom
2. Snijd de koude boter of margarine klein door het meelmengsel
3. Kneed alle ingrediënten met een koele hand of kneedhaak (van de mixer) snel tot een samenhangende bal. Voeg als het te droog is, een extra dooier toe indien eieren geen probleem zijn.
4. Zet afgedekt op een koele plek (b.v. koelkast) voor enkele dagen
5. Verwerk het deeg tot speculaasjes, als het aan de droge kant is, voeg een beetje water toe en kneed goed door. Rol het deeg tot een dikke rol en snij er plakjes van of maak er een dikke lap van en steek er figuren uit. Leg ze op de ingevette bakplaat. Versier de koekjes met een amandel of druk er wat amandelschaafsel in (uiteraard niet doen bij notenallergie)
6. Bak de speculaasjes gaar in een voorverwarmde oven van 160°C-180°C in 20 minuten
7. Maak de speculaas los van de bakplaat, laat het afkoelen en neem het dan van de bakplaat

Kinderen vinden het kneden van de pepernoten vaak een hele gezellige bezigheid die het huis ook nog eens heerlijk laat geuren.
Vervang de speculaaskruiden door pepernotenkruiden (deze zijn net anders van smaak)
- Vorm van het deeg balletjes ter grootte van een knikker.
- Leg de balletjes op een ingevette bakplaat en bak ze in ongeveer 10-15 minuten bruin en knapperig (140°C)

Allergie informatie - afhankelijk van de keuze van de ingrediënten
Glutenvrij, Lactosevrij, Melkvrij, Sojavrij, Schaaldierenvrij.

Variaties
-100 g boekweitmeel + 25 g sojameel gebruiken in plaats van 125 g boekweitmeel
-sinaasappelsap gebruiken in plaats van karnemelk voor melkallergie
(LET OOK OP MET BOTER: lees de verpakking)
-Gluten geen probleem? Neem dan gewoon meel want de samenhang van het deeg is  makkelijker als er gluten in het deeg zitten.

Voor de liefhebber
I)       U kunt natuurlijk ook een speculaasplank gebruiken voor de echte speculaasfiguurtjes:
- Bestrooi de plank vooraf licht met rijstemeel (of aardappelmeel) om aanplakken  
  tegen te gaan.
- Druk het deeg in de uitgesneden figuren en tik ze zachtjes uit de plank.
- Leg de koekjes op de beklede (of ingevette) bakplaat.
- Bestrijk ze met losgeklopt ei en garneer eventueel met amandelen.

II)     speculaaskruiden kun je ook zelf maken:
50 g fijne kaneel
15 g gemalen nootmuskaat
10 g gemalen kruidnagel
10 g gemalen gember
5 g gemalen peper
5 g gemalen anijs
25 gr kardemom toevoegen maakt het extra lekker!

Alle ingrediënten goed vermengen. Bewaren in een afgesloten pot.
Product tip
Verstegen Kruidenmix Koek en Speculaas, verkrijgbaar bij alle grote supermarkten

 
Bron: Pirjo’s eigen keuken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten